Piața Sfatului surprinsă noaptea

Brașov – orașul de la poalele Tâmpei

Având începuturi incerte, orașul Brașov este o bijuterie autohtonă cu influențe externe majore. Așezat strategic, la poalele muntelui Tâmpa care îi servește drept adăpost și strajă, Brașov are o lungă istorie zbuciumată. Trecând de la un domnitor la altul, orașul cunoaște cea mai mare dezvoltare în perioada Imperiului Habsburgic. Cea mai pregnantă influență o au însă sașii, care și-au lăsat amprenta asupra fațadei vechiului oraș, dar și a culturii acestuia.

Orașul fortificat

Brașovul are o minunată arhitectură gotică și barocă vizibilă la tot pasul, dar mai ales la bisericile fortificate. Spre deosebire de resul bisericilor din Moldova sau Țara Romănească, aici totul se bazează pe fortificație. Biserica Neagră, situată în centrul orașului, este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Mărimea ei i-a adus denumirea de ”cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”. În anul 1383, orașul Brașov se afla în plină dezvoltare economică și culturală. Pe atunci Brașov devenise cel mai important oraș de la granița dintre Transilvania și Țara Românească. Biserica și-a câștigat acest nume după ce în timpul unui puternic incendiu din 1689 zidurile i s-au înnegrit din cauza fumului.

Brașovul care a supravițuit incendiilor și cutremurelor

Uitându-ne la istoria Brașovului observăm că orașul a avut parte de multe incendii, dar și de și mai multe cutremure. Aceste dezastre au schimbat constant fațada orașului. Clădiri arse sau dărâmate erau reconstruite folosindu-se alte planuri și alt stil arhitectural. Cel mai important incendiu a fost cel din 1689, când în cetate mai rămân puține clădiri. Acela a fost momentul în care s-a decis trecerea de la construcțiile din lemn la cele din piatră. Cu toate aceste calamități, locuitorii orașului și-au găsit timp și pentru unele premiere. Astfel, în Brașov este construită prima moară de hârtie din sud-estul Europei. Aici este scrisă prima gramatică românească și apare și primul ziar românesc din Transilvania.

Orașul evenimentelor

Astăzi Brașovul se bucură de o dezvolotare extraordinară. Cu toate că timpul a trecut peste oraș și vremurile s-au schimbat, oamenii au știut cum să își păstreze vie moștenirea. La tot pasul găsești clădiri vechi, bine conservate. Unele străzi încă sunt pavate cu piatră, magazinele din centrul vechi încă au firme vechi ce recreează farmecul vremurilor de mult apuse. Piața Sfatului este poate cel mai cunoscut punct din Brașov. Încă din Evul Mediu aici se organizau târguri. Acum piața este locul unde au loc majoritatea manifestațiilor culturale. În Piața Sfatului are loc anual festivalul de muzică ”Cerbul de Aur”, precum și un festival de jazz și multe alte concerte și festivaluri.

Brașov este aflat în apropierea stațiunilor turistice Sinaia și Poiana Brașov. Orașul aflat la granița dintre Transilvania și Țara Românească stă și azi strajă la intrarea pe culoarul Rucăr-Bran și îl veghează alături de munții semeți din apropiere. Brașovul are avantajul că poate fi vizitat în orice anotimp. De fiecare dată vei descoperi lucruri noi și frumoase. Fie că ajungi aici vara câna e cald și sunt multe festivaluri, fie că vii iarna la schi, vei găsi că Brașovul este primitor și plin de distracție.